Mitä metallit ovat? Kuinka paljon käytämme niitä ja mihin tarkoituksiin?

Palaa navigointiin


METALLIT JA YHTEISKUNTA

Ihmiskunnan varhaishistoriasta lähtien olemme käyttäneet metalleja moniin tarkoituksiin: työkaluihin, rakennuksiin ja ravintolisänä. Alun perin käytettiin metalleja, joita oli helppo löytää luonnosta sellaisenaan tai yksinkertaisilla menetelmillä jalostamalla, esimerkiksi kuparia ja rautaa.

Älykkäämmän teknologian myötä käyttämiemme metallien lukumäärä on lisääntynyt eksponentiaalisesti. Useita metalleja käytetään metalliseoksina, joissa voidaan hyödyntää eri metallien ominaisuuksia. Toisia käytetään uudessa teknologiassa, kuten kosketusnäytöissä, piirilevyissä ja kuituoptisissa kaapeleissa.

Väestön lisääntyessä ja elintason noustessa metallien tarve kasvaa monilla alueilla. Esimerkiksi yksi ihminen käyttää elämänsä aikana keskimäärin 600 kg kuparia ja 15 tonnia rautaa sekä useita tonneja muita metalleja ja mineraaleja.

Metalleja kaivetaan kallioperästä. Metallit ovat rajallinen resurssi, mikä tarkoittaa, että niitä on saatavilla vain tietty määrä.

Koska metallit ovat alkuaineita, niitä voidaan monessa tapauksessa kierrättää rajattomasti ilman, että ne menettävät ominaisuuksiaan. Nykyään käytetään kuitenkin myös monia sellaisia metalleja, joita on teknologian puutteen vuoksi vaikea kierrättää.

Metalleja tuotetaan sekä kaivoksista, joissa louhitaan kallioperästä ns. primääriraaka-aineita, että metallijätteen kierrätyksestä. Yleisin metallituote on teräs, jota valmistetaan sekoittamalla rautaa ja muita metalleja. Teräslaatuja on useita tuhansia eri käyttötarkoituksiin.

Sinkkiharkkoja Ruotsista. Sinkkiä käytetään mm. estämään teräksen ruostumista.

Kuva: Boliden.


FAKTOJA: Kuinka montaa alkuainetta käytämme päivittäin?

Nykytekniikan sovellukset, kuten kännykät, aurinkopaneelit, sähköautot ja lentokoneet tarvitsevat runsaasti eri alkuaineita, jotta ne toimisivat. Ihmisen käyttämien alkuaineiden määrä on aikojen kuluessa noussut huomattavasti ja sisältää nykyään lähes koko jaksollisen järjestelmän. Alla olevassa kuvassa on lueteltu tärkeimmät, mutta nykyään käytetään huomattavasti useampia aineita pieninä määrinä.

Kuva: SGU, mukailtu BP.